Hirsivahtu soovite?

Eelmise postituse jätkuks nii palju, et pole vahepeal jõudnud üheski suur- ega väikelinnas ära käia, niisiis peab ostulist ootama. Kohalikus külapoes oli vajaminevast 33st komponendist saada 22, kirjutasin nende hinnad üles ja arvutasin kodus kokku. Läks 27.32. Kuna aga puudu jäid muuhulgas ka lõhe, veiseliharibad, marineeritud krevetid ja kookospiim, siis millegipärast arvan, et eelarvesse mahtuma ei kipu.
jätkub hiljem…
Nüüd aga hoopis mujale. Täpsemalt koolisööklasse.
Ma ei tea, kuidas teil seal on, aga meil siin on koolisööklas pakutav toit olnud alati väga maitsev (mis sõltub kokkadest) ja vähem või rohkem loominguline (sõltub majandusjuhatajast). Viimased neli aastat on majandus olnud meesterahvas ja menüü enamikel meist pähe kulunud. Väheste eranditega võisime näha kolme varianti:
Nädal 1
E: Kartul, kaste
T: Supp, magustoit
K: Kartul, kaste
N: Supp, magustoit
R: Kartul kaste/kana

Nädal 2
E: Supp, magustoit
T: Makaron, kaste
K: Supp, magustoit
N: Pilaff/risoto (mis ei ole seda nime väärt, pigem riis juurikate ja kanaga)
R: Supp, magustoit

Nädal 3
E: Supp, magustoit
T: Kartul, mulgikapsad
K: Supp, magustoit
N: Kartul, kapsa-hakklihahautis/Ühepajatoit
R: Supp, magustoit

Selle peale, et makaroni ja riisiga toit annaks kartulinädalas mõnel päeval veidi vaheldust, meesterahvas ilmselt ei tule. Ja väga tüütult tihti oli magustoiduks saiake või dieet(!)jogurtitops. Toidud ise, kordan veel kord, on väga maitsvad.
Igaks juhuks ka nimekiri saada olnud suppidest. Väga sageli: talupojasupp, külasupp, borš, kana- nuudlisupp, kapsasupp. Sageli: hernesupp, seljanka, klimbisupp. Harva: Kalasupp (3 sorti) ja piima-riisisupp. See viimane on muide laste suur lemmik, eriti kõrvale pakutava heeringavõiga leibade pärast.
No ja võite kujutleda meie üllatust, kui majandus esmaspäeva hommikul menüü seinale riputas:
Esmaspäev:
Kartuli-vorsti pajaroog
Hapukurk
Leib, sai, piim
Teisipäev:
Peedi-hakklihasupp
Kamavaht
Leib, sai, või, piim
Kolmapäev:
Ahjulõhe
Kartuli-lillapsapüree
Värske kurk
Leib, sai, piim
Neljapäev:
Talupojasupp
Hirsivaht vahukoorega
Leib, sai, või, piim
Reede:
Strogonov
Kartul
Porgandisalat
Et misasja nagu? Nelja rooga polnud see köök küll kunagi varem näinud. Ja mis asi on hirsivaht?
No nüüd on nädal läbi ja peab ütlema, et uuendused olid väga teretulnud. Selle nädala super avastus ongi eelpoolmainitud hirsivaht. Ja kuna see maitses üliväga Põnnile (kes teatavasti meie kooli esimeses klassis käib), mulle ja Kutilegi (kelle põhikoolitee kuu aja pärast läbi saab), oli minu püha kohus retsept välja uurida. Jagan seda ka teiega, asi on proovimist väärt.
Vajad:
hirsihelbeid,
õunamahla,
suhkrut,
piiiiisikene näpusuts soola
serveerimiseks vahukoort.

Keeda hirsihelvestest ja õunamahlast puder.(Nagu turutädi kunagi õpetas- 2 klaasi vedeliku kohta 1 klaas helbeid). Suhkur ja sool sinna sisse, ikka maitse järgi. Keeda 5 min, lase kaane all seista 2 min. Las jahtub ära. Siis aja vahtu (naga mannavahtki). Saad sellise beežika pudru moodi asja, ei näe nii hea välja nagu mannavaht. Täiesti maha jahtununa serveeri magustoidukausis ja kaunista vahukooretupsuga. Võid ka muidugi piimaga proovida nagu mannakat aga isiklikult vist seda ette ei kujutaks.
Kui keegi leiab endas julgust proovida, andke teada, kuidas maitses.
Mida teie (laste) koolides muidu süüa antakse?

Advertisements

Üks vastus to “Hirsivahtu soovite?”

  1. Jaana Says:

    Nii aplju, kui ma olen viitsinud uurida, siis ikka igasugu erinevaid asju. ise pole ma suur kokkaja, vähemalt väljaspool kodu saadakse hästi süüa 😛 lasteaias on ka väga hea menüü. kooli oma näeb siit: http://www.tabasalu.edu.ee/files/1/menyy.pdf


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: